Ik heb verschillende recepten die heel erg op elkaar lijken. Ten eerste is dat het recept van mevrouw Arkema. Dit recept heeft mijn moeder op een bakcursus va n mevrouw Arkema gekregen. Maar er is ook een Betty Bossi recept die heel erg lijkt op dat recept. Ik heb van allebei wat genomen.
5 eieren
210 gram suiker (Dat is minder dan het recept van mevr. Arkema)
250 gram gemalen hazelnoten/aardappelmeel
vanillesuiker (van mevrouw Arkema)
1 eetlepel rum (van Betty Bossi)
1 kinderpaplepel bakpoeder.
Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf.
Roer de eidooiers en suiker (met vanillesuiker en rum) goed door elkaar. Ik doe dat gewoon met een vork.
Zet de kom boven op een pan met heet water, (net niet kokend). Roer voorzichtig de eidooiers met suiker erdoor heen met een lepel, vooral niet niet kloppen. Het eiwit moet mooi luchtig blijven.
Roer voorzichtig de hazalnoot/aardappelmeel met het bakpoeder door het mengsel.
Doe dit in een ingevette springvorm. (Bakpapier op de bodem)
Bak het 20 min. in een voorverwarmde oven op 180C, een beetje onderin de oven. Draai dan de oven lager naar 150C en bak het nog 40 min.
Prik er met een sateprikker in om te kijken of het gaar is. Blijft er niets kleven aan de sateprikker, dan is het gaar.
Mevrouw Arkema neemt de helft hazelnoten en de helft aardappelmeel. Een biscuitdeeg wordt gemaakt met alleen maar aardappelmeel. Dat is veel lichter dan tarwebloem. Betty Bossi gebruikt uitsluitend gemalen hazelnoten.
Soms kopen we gemalen hazelnoten, maar als we dat niet kunnen krijgen, malen we ook wel zelf hazelnoten in de Magic Bullit.
Betty Bossi doet het bakpoeder meteen al door het eiwit. Ik heb geen idee wat voor voordeel dat heeft.
Mevr Arkema klopt de eierdooiers en de suiker niet eerst. Het eidooier en de suiker doe je dan om de beurt door het eiwit. Maar ik denk dat je dan meer moet kloppen en dan sla je het eiwit stuk.
Het au bain marie verwarmen van het deeg is weer iets wat Betty Bossi niet doet. Maar ik denk dat dat ook is dat het eiwit luchtiger is.
Bij mevrouw Arkema moet het ook iets heter gebakken worden, maar bij werd het dan toch te donker. Een lagere temperatuur en dan ook nog halverwege terugdraaien van de temperatuur bevalt beter.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.