Sunday, September 2, 2018

Appel kruimel plaattaart / Kruimelkoek

Gemakkelijk, en ideaal om uit te delen en te trakteren. In een luchtdichte doos enkele dagen te bewaren.

Ingrediënten (voor één bakplaat)

400 gram roomboter
550 gram zelfrijzend bakmeel
360 gram kristalsuiker
2 theelepels zout
6 (kleine) appels
2 theelepels kaneel
1 eetlepel suiker

Recept

Snij de boter in plakken en meng met het zelfrijzend bakmeel, suiker en zout. Snijd in de kom de boter tot kleine blokjes. Kneed nu het deeg tot het een mmoie kruimelige massa is. Snij de appels in dunne plakjes en meng er de kaneel en eetlepel suiker door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem ongeveer 2/3 van het kruimeldeeg en duw dit aan op de bakplaat zodat er een bodem ontstaat. Verdeel hier de appels over en strooi vervolgens het resterende kruimeldeeg over de appels. Bak de plaattaart in de oven op 180 graden tot de bovenste kruimellaag goudbruin is, ongeveer drie kwartier.

Het oude recept voor kruimelkoek van Jannie's moeder:


1 kilo goudrenetten of elstars
750 gram zelfrijzend bakmeel
350 gram witte basterdsuiker
375 gram boter

Appels raspen, en deeg in gelijke delen boven en onder de appels, verder hetzelfde als het recept boven. Moet iets langer in de oven vanwege meer deeg.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.