Wednesday, February 15, 2017

Marokkaanse stoofschotel met Winterwortel

Een heerlijke stoofschotel van winterwortel. Ik heb het van de site van Wendey Walrabenstein (Walrabestein.nl) Zij heeft het echter weer uit het boek Vegarabia. Ik heb het wel enigszins aangepast. Ook omdat ik geen bezwaar heb tegen het eten van zuivel.  De verse koriander waren we vergeten te kopen, maar dat heb ik niet echt gemist.
De pijnboompitten met de ahornsiroop waren een ware traktatie. Ik had een restje pijnboompitten gebruikt en dat bleek slechts 25 gram te zijn. Dat was ook genoeg, Maar meer is lekkerder.

Dit is voor twee personen (zonder couscous erbij). Met couscous kun je er met drie of vier van eten.

Ingrediƫnten

1 eetlepel olijfolie
1 grote ui
500 gr winterwortel
2 teentjes knoflook poeder
1 tl korianderpoeder
1/2 theelepel kurkuma
1 el ahornsiroop
1 blik kikkererwten
1 groentebouillonblokje
citroensap
300 gr magere kwark
(1 bos koriander of platte peterselie)

60 gr pijnboompitten
1 el olie
1 el ahornsiroop

Recept


Snijd 1 winterwortel (150 tot 200 gr) julienne. Ik heb hiervoor de groentesnijder gebruikt, die het in mooie kleine reepjes snijdt. Snijd de ui in kleine stukjes.
Verhit de olie in een grote braadpan (de grote zwarte braadpan) bak de ui glazig. Voeg dan de fijngesneden wortel, de knoflook, de specerijen  en de ahornsiroop toe en bak dit 10 minuten. op een laag vuur. (de grote pit, maar wel laag).
Snijd intussen de rest van de wortel in hapklare stukjes, bijv. in dikkere reepjes of plakjes.
Voeg de wortel, een half liter water en de bouillon toe en laat dit 30 min. op een laag vuurtje pruttelen. Ik heb de pan nu wel op een andere pit gezet.
Voeg de (uitgelekte) kikkererwten toe en laat het nog enkele minuten staan zodat ook de kikkererwten goed warm zijn.

Breng de kwark met wat citroensap en zout.

De pijnboompitten zijn in wat olie in een pan geroosterd op een laag vuur en vooral niet te lang. Op het laatst gaat er dan 1 eetl. ahornsiroop over. Laat het dan afkoelen op een bord.

De stoofschotel heb ik op een schaal gedaan. Hierop de kwark gelegd. De pijnboompitten kunnen er dan over verdeeld worden, maar ik heb ze er los bij gegeven. Royaal garneren met fijngesneden koriander.

Ik heb hierbij couscous geserveerd. Ik heb per persoon 100 gr couscous (fijne couscous) in 110 gr kokend water gedaan en dan nog even op een heel laag vuurtje laten staan. Er was wel iets meer water nodig.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.