Saturday, October 14, 2023

Herfstravioli met worst en kastanjevulling

Een heerlijk herfstig recept voor verse pasta uit Italië, gemaakt om mijn nieuwe pastavorm uit Piemonte uit te proberen. Dit is voor 106 ravioli, genoeg voor 5 personen. Zoals alle zelfgemaakte gevulde pasta ietwat bewerkelijk, maar het resultaat mag er zijn.

Ingrediënten

Vulling:

  • 220 gram droge Groninger worst (of Italiaanse Salami, chorizo, etc)
  • 250 gram gekookte kastanjes
  • Salie naar smaak (ik gebruikte 20 blaadjes)
  • 50 gram geraspte Grana Padano kaas, vers geraspt. 
  • 1 ei 

Pasta: (Dit is ruim, ik hield 120 gram over)

  • 500 gram bloem
  • 4 eieren van 60 gram
  • 2 eetlepels olijfolie

Saus:

  • 500 ml jonge rode wijn
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram boter


Recept: 

Zeef de bloem in een kom, voeg de eieren, 6 eetlepels water en de olie toe. Meng met de keukenmachine met de deeghaak, kneed met je handen tot je een compact deeg verkrijgt en laat het nog wat verder kneden door de keukenmachine. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten op een koele, droge plaats.  

Verwijder het vel van de worst en hak de worst en salieblaadjes fijn. Doe de worst in een koekenpan en bak deze ongeveer 5 minuten. Giet het vet af, dit heb je niet meer nodig maar kun je bewaren om in te bakken.

Meng de worst met salie, fijngehakte kastanjes en salie en doe er één ei door. Meng deze massa goed en zet hem koel tot je hem nodig hebt.  

Rol stukken van het pastadeeg uit met de pastamachine tot op dikte 7, leg die plak op de pastavorm en druk de kuiltjes voorzichtig in. Vul ze met de vulling. Rol nog een plak uit tot dikte 8 en leg deze op de gevulde plak pasta. Rol erover met de deegroller, verwijder de overbodige pasta (die kun je opnieuw samenvoegen en hergebruiken.

Druk de ravioli uit en leg ze los op bakpapier. 

Snijd de sjalot fijn en bak deze in olie tot het begint te bruinen. Doe de wijn erbij, breng aan de kook en laat inkoken op een middelhoog vuur (ongeveer 30 minuten).   

Zet een pan met veel water op het vuur, waarin je ravioli kunt koken; zout en breng aan de kook. Kook de ravioli gedurende 5 minuten in de pan met het water.

Verhit de boter in een koekenpan, zeef de rode wijnsaus en doe deze erbij. 

Zodra de ravioli klaar zijn, giet je ze met een schuimspaan rechtstreeks in de pan met de wijnsaus, verdun met een pollepel kookwater en bak een paar minuten, net genoeg tijd om de ravioli op smaak te brengen. Serveer de kastanje- en worstravioli onmiddellijk en breng het gerecht op smaak met verse salieblaadjes. 


 






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.