Wednesday, February 27, 2019

Winterse risotto met knapperige aardpeer, prei, citroen en hazelnoten

Een lekkere frisse en vegetarische risotto. Oorspronkelijk recept van 24 kitchen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 ml groentebouillon
  • 600 ml water
  • 2 sjalot
  • 2 prei
  • 6 el roomboter
  • 300 g risottorijst
  • 2 tl witte balsamicoazijn
  • 400 g aardpeer
  • 60 g hazelnoten
  • 1 citroen
  • 12 takjes verse bladpeterselie
  • 150 g geraspte gruyère 

Recept 


Meng de bouillon met het water. Snipper de sjalot. Snijd de prei in dunne halve ringen en was de prei vervolgens. Verhit 2 el roomboter in een pan en fruit de sjalot 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten.

Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de witte balsamicoazijn en 1/3 deel van de bouillon met water toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.

Voeg zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen weer 1/3 deel van de bouillon toe en herhaal dit met de rest van de bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel van buiten zacht is en nog een lichte bite heeft van binnen. Dit duurt ongeveer 20 - 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de korrel nog verder te garen

Schil of was ondertussen de aardpeer grondig en snijd hem in dunne plakjes. Hak de hazelnoten grof. Verhit de overige roomboter in de koekenpan en bak de plakjes aardpeer 10 - 12 minuten op middelhoog vuur, of tot ze goudbruin en zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de gehakte hazelnoten toe en bak nog 2 minuten mee.

Roer een scheutje warm of gekookt water door de risotto en laat de risotto, afgedekt, 5 minuten afkoelen. Rasp de gele schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit. Snijd de verse bladpeterselie fijn. Roer vervolgens de geraspte gruyère en 2 tl citroensap door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel met zout.

Verdeel de risotto over de borden en garneer met de aardpeer en de hazelnoten. Bestrooi met de peterselie, citroenrasp naar smaak en flink wat zwarte peper.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.