Sunday, March 29, 2020

Ojja Merguez / Shakshuka

Dit gerecht is populair in Noord Afrika, Israël en Libanon en kent ook Turkse, Siciliaanse en Spaanse varianten. Wij leerden het kennen in Tunesië. Er zijn talloze recepten, deze is van Vera Abitol op www.196flavors.com. Lekker met Salata el-raheb.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 rijpe tomaten in blokjes (ontveld of uit blik is ook een optie)
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 groene paprika in stukjes
  • 1 rode peper in stukjes
  • 1 fijngehakte ui
  • 8 merguez worstjes
  • 8 eieren
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 6 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel komijn, fijngestampt of gemalen
  • ½ theelepel korianderzaad,  fijngestampt of gemalen
  • een snufje fijngemalen kummel/karwij, gemalen
  • 1 eetlepel harissa

Recept

Neem een pan met dikke bodem (als je de eieren wil pocheren is een koekenpan beter, zie einde van het recept). Fruit de ui twee minuten in de olijfolie op middelhoog vuur, voeg de knoflook toe en fruit nog drie minuten op middel/laag vuur.
Voeg de tomaten, rode peper en paprika toe en een half kopje water. Breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen met de deksel op de pan. Voeg de worstjes toe en laat nog 20 minuten sudderen op een laag vuur met de deksel op de pan.

Er zijn twee manieren om het af te maken:

Ojja met ei erdoor: hall de worstjes uit de pan en snijd ze in stukjes. Doe ze terug in de pan, voeg de eieren toe en serveer de Ojja zodra deze begint in te dikken.

Ojja met ei erop: Je kunt ook met een pollepel kuiltjes in de saus maken en hier de eieren in breken, daarna de pan met deksel op een heel laag vuur tot de eieren gepocheerd zijn (eiwit gestold maar het eigeel mag nog zacht zijn).

Serveer met warm Turks brood om de saus op te deppen, en lekkere salade(s).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.