Sunday, December 8, 2013

Babi Ketjap

Dit is ongeveer het eerste dat ik leerde koken (na gevulde eieren dan), mijn vaders enige echte Babi ketjap. Makkelijk en overheerlijk. Kan ook goed van te voren gemaakt worden en later opgewarmd. Wel lang genoeg laten sudderen, anderhalf uur is echt nodig!

Ingrediƫnten

500 gram varkensvlees (hamlappen of magere varkenslappen)
2 uien
10 eetlepels Ketjap manis (zoete Indische ketjap)
2 theelepels gemalen laos (galanga)
2 theelepels gemalen sereh (citroengras)
Twee eetlepels olie

Recept

Snij het varkensvlees in blokjes van ongeveer een centimeter. Snijd de ui in kleine stukjes. Laat de olie heet worden in een diepe pan met een niet te dunne bodem. Doe het vlees erbij en braad het aan onder omroeren. Voeg de uien toe en bak die ook even mee. Kruid met de laos en sereh  en doe er de Ketjap over. Laat het vlees nu zodra het vocht kookt anderhalf uur sudderen op een heel laag vuur met een goed sluitende deksel op de pan. Let wel op dat het niet droog kookt. Zo nodig wat water of Ketjap toevoegen. Na afloop nog even proeven en eventueel nog wat ketjap voor de smaak.

Variaties:
Sambal, een halve citroen (gewassen, ongeschild), gember (al dan niet i.p.v. laos) meekoken. Een scheutje water extra (niet te veel) aan het begin geeft extra saus.

Van te voren klaarmaken:
Nadat het gerecht klaar is afkoelen en in de koelkast bewaren. Simpelweg even in een pan warm maken om te gebruiken.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.