Friday, December 6, 2013

Groene pizza met broccoli, spek en artisjokkenharten

De eerste keer dat ik groene pizza at was in een pizzeria vlak bij de Pont du Gard. Het menu deelde de pizza's in in rouge, blanc, orange en vert, oftewel bestreken met tomatensaus of met room of room/tomaat en room/pesto. Dit is mijn eigen recept voor groene pizza. Zoals altijd gebruik ik voor de pizzabodem het recept uit Betti Bossi's Italienische Kueche.

Ingrediƫnten

Bodem

  • 500 gram bloem
  • 15 gram droge gist
  • 1,5 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 deciliter lauwwarm water

Beleg

  • 1 pot pesto
  • 300 ml zure room 
  • 750 gram diepvries broccoli of geblancheerde verse broccoli
  • Blik artisjokkenharten
  • 250 gram spekblokjes
  • Olijfolie

Pizzadeeg recept

Meng bloem en zout in de kom van de keukenmachine. Meng de gist met een deel van het water. Doe de olie in de rest van het water. Giet alles op het meel en kneed het met de keukenmachine tot een grote bal deeg ontstaat. Zet de kom afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats of in een oven van 50 graden. Laat dit ongeveer 45 minuten rijzen.

Pizza afmaken

Verwarm de oven voor op 250 graden hete lucht.
Hak de broccoli in vrij kleine stukken. Snijd de artisjokkenharten in vieren. Rol het deeg uit op twee siliconen vellen en leg deze op de ovenplaten. Bestrijk het deeg met wat olijfolie. Meng de zure room met de pesto. Verdeel dit over de pizza's. Leg de stukjes broccoli, de stukken artisjokkenhart en de spekblokjes op de pizza's. Zet de pizza's in de oven en laat ze in 25 minuten gaar worden.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.