Tuesday, August 27, 2013

Koude zomerschotel

Vandaag was het lekker zomerweer. En dan is het tijd om een koude zomerschotel te maken. Dat is een recept van Betty Bossi, uit het boekje "Schnelle Küche". Vandaag hebben we er focaccia bij gegeten, maar volgens het originele recept hoor je er gekookte aardappelen bij te eten. Het bouillon dat je over houdt, eten we vaak als voorgerecht; een rauw ei in een soepkom, en daar de bouillon over gieten. En dan nu het recept

 

Koude Zomerschotel

half  tot 1 liter groentebouillon
1 middelgrote aubergine*
3 kleine courgettes
2 tomaten
 150g feta (maar meestal neem ik een pakje van 200 g)

De courgettes en aubergines in de lengte in plakken snijden. Gedurende 4 à 5 min in de bouillon koken. Uit de bouillon nemen en op 4 borden leggen. De tomaten in blokjes en feta verkruimeld erover verdelen.

Maak nu een kruidensaus van:
1 eetlepel grove mosterd
half theelepel zout
peper uit de molen.
(2 fijn gesneden sjalotten)
2 kleine teentjes knoflook
1 bos bieslook (ik neem meestal knoflookbieslook, of  soms lente-ui)
1 bos peterselie
een paar basilicum blaadjes
(een paar takjes dille)
4 tot 5 eetlepels witte wijnazijn
3 tot 4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels sherry

Maak alles schoon en in klein stukjes en stop het in de Magic Bullet. Laat de Magic Bullet even draaien met de cross blade.
Verdeel de saus over de borden. Eet smakelijk. Het is lekker als de groente nog niet helemaal koud is.

Vandaag heb ik de aubergine weggelaten en alleen 3 grotere courgettes gebruikt. Volgens het originele recept moet je patisson gebruiken in plaats van aubergine, maar dat is meestal niet te krijgen. We hebben vandaag ook meer tomaten gebruikt. En dat is alleen maar lekkerder.

Wat de kruidensaus betreft, varieer ik nog weleens. De dille en de sjalotten laat ik meestal weg.
De schotel dient lauwwarm gegeven.






1 comment:

  1. Hartstikke lekker. Toch het lekkerste met wat aubergine.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.