Friday, August 30, 2013

Kipcouscous met komkommer-munt salade


Iets Noord-Afrikaans geïnspireerd vandaag.Zowel de kip als de salade zijn gebaseerd op recepten uit "Marokkaans koken" van Anne Wilson, maar de kip wordt daar niet als couscous gerecht beschreven maar om met rijst te serveren. Het heeft het voor Noord-Afrika typische gebruik van kaneel als hartig kruid.

Kip met olijven


Ingredienten:


8 kipdrumsticks
1 theelepel kaneel
1 theelepel fijngesneden verse gember
1 theelepel peperkorrels
1 theelepel zoet paprikapoeder
1 theelepel korianderzaden (of gemalen koriander)
1 ui, fijngesneden
2 rode paprika's, in stukken
4 dl kippebouillon
Citroenrasp van 1 citroen
3 eetlepels citroensap
twee blikjes citroenolijven (Merza) of 1 potje ontpitte groene olijven.
Blikje kekererwten.
Olijfolie

500 gram (middelfijne) couscous

We hebben ooit geïnvesteerd in een zesteur (speciale citroenrasp)  en als je zo vaak als wij citroenschil gebruikt bij het koken is die eigenlijk onmisbaar.


Recept:

Doe de peperkorrels en korianderzaden in een kleine blender of vijzel en maal ze fijn. Verwijder de hulzen van de koriander. Voeg paprikapoeder, kaneel en gember toe en maak er een homogene massa van. Wrijf hiermee de drumsticks in. Bij voorkeur een uur of zo laten staan zodat de smaak goed in de kip trekt. In een grote pan wat olijfolie verhitten en de drumsticks rondom goed bruin bakken (ze hoeven van binnen nog niet gaar te zijn) op een vrij hoog vuur. Haal de drumsticks uit de pan en zet ze even opzij. Doe de uien en paprika in de hete pan, zo nodig met nog wat olie, en bak ze omscheppend op een matig vuur een minuut of 5. Doe de stukken kip er weer bij en voeg de bouillon, de citroenrasp, het citroensap en de olijven toe.

Laat dit een half uur sudderen op een laag vuur met de deksel erop. Daarna de kerker erwten toevoegen en met open deksel nog een kwartier door laten koken.

Couscous maken leg ik een andere keer uit, als je het in een pakje in de winkel koopt staat er meestal wel een gebruiksaanwijzing op. Je kunt de couscous nog een tijdje stomen boven de pan met kip.

Serveren:

Neem een grote platte schaal en doe de couscous erop. Maak een mooie kegelvormige berg. Haal de drumsticks uit de pan en leg ze rondom op de couscousberg met de dunne uiteinden naar boven. Schep met een schuimspaan de olijven en groente uit de pan en schep die voorzichtig over de couscous en de kip. Garneer de schaal nog met wat citroenschijfjes en dien op. Geef de saus er apart bij in een schaaltje met een juslepel. Serveer de salade er los bij.

Komkommer-munt salade


Ingredienten:


2 komkommers
1 theekop verse muntblaadjes
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels sinasappelsap
Rasp van 1 perssinasappel
8 lepels olijfolie

Recept:


Schil de komkommers en haal het zachte binnenste eruit, tenzij het erg stevige zijn. Snijd ze in plakjes van ongeveer 5 mm dik. Maak een dressing door de muntblaadjes fijn te hakken en te blenden (met staafmixer of Magic Bullet miniblender) met de andere ingrediënten. Meng de dressing met de komkommer.

En het eindresultaat:

Eten maar!


1 comment:

  1. Vooral de salade ontzettend lekker. Afgezien van de kikkererwten vond ik de couscous ook erg lekker.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.