Wednesday, April 13, 2016

Bloemkool Gierst schotel

Dit hebben we een tijdje geleden gegeten, maar ik het was wel heel erg de moeite waard. Ik geef hier het recept voor 3 personen zoals ikhet ergens gelezen heb Het is geinspireerd door Ottolenghi.

150 gr. gierst
450 ml  water
1/2 bouillonblokje

300 gr. bloemkool
2 middelgrote uien (samen 200 gr.)
75 gr doperwten
1 teen knoflook
1 tl mosterdzaad
olijfolie

2 plakken rookkaas van 7 mm dikte

3 el bieslook
200 gr ricotta
1 el dyonmosterd

Verwarm de oven voor op 200 graden
Snij van de bloemkool de roosjes af en halveer deze. Snij de ui in ringen. Overgiet de doperwten met kokend water en laat dit 4 min. staan. Giet het water af.
Meng in een grote schaal de bloemkoolroosjes met de uienringen de uitgeperste knoflook , mosterdzaad, zout en peper. Giet hier een flinke scheut olijfolie overheen en schep alles door elkaar.
Spreid het mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat. En rooster de groente in 40 min in de oven. Hussel iedere 15 min. de groente door elkaar.
Rooster de gierst 1 a 2 min. op een middelhoog vuur. Doe dit onder voortdurend roeren totdat er een nootachtige geur vrij komt en de eerste zaadjes gaan springen of beginnen te verkleuren. Vul de pan met water en leeg hem in een zeef. Doe de gierst terug in de pan en zet hem op met het water en wat zout. Breng het aan de kook en verplaats de pan naar een voorverwarmd sudderplaatje op het kleinste pitje. Laat het 20 min. sudderen; na deze tijd moet al het water door de gierst zijn op genomen. Check na 17 min. of de gierst niet aanzet, voeg in dat geval no een scheutje water toe en roer even voorzichtig over de bodem. Zet het vuur na 20 min.uit en laat de gierst nog 10 min. nagaren met het deksel op de pan.
Snij de bruine korst van de kaas en snijd in blokjes van 1 cm.
Vet een ovenschaal in en doe hier de bloemkool met de gierst en de doperwten in. Doer er ook de rookkaas bij. Meng alles snel door elkaar. Plaats gedurende 15 min. terug in de oven.
Roer de dyonmosterd door de ricotta.
Serveer de bloemkool-gierstschotel met de bieslook er overheen en de mosterd-ricotta ernaast.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.