Sunday, December 29, 2019

Seitan

Seitan is een eiwitrijke vleesvervanger. Het is gemaakt van tarwegluten en dus ook nog lokaal.
Je kunt seitan kant en klaar kopen, maar zelf maken is goedkoop en niet moeilijk.
Ik heb het al een keer eerder gemaakt en dat was lekker. Maar ik heb toen niet opgeschreven hoe ik het gemaakt heb.
De basis is 300 gram tarwegluten. Meng hier 330 gram water en 2 eetlepels kikkoman door. Met een houten lepel roeren en dan nog een paar minuten kneden. Misschien is het nodig om nog wat water toe te voegen.
Ik heb er nu 13 kleine hamburgertjes van gemaakt. Maar de vorm maakt niet zoveel uit. In de braadslede. Daar gaat nog eruit een halve l bouillon bij. De burgers moeten half onder water staan.
Ik heb het gebakken in de oven op 160C. Eerst 30 min. Dan keren en nog 20 minuten.

Je kunt het ook stomen gedurende een half uur of een uur in bouillon sudderen. Maar dan moet je heel goed opletten dat het niet echt kookt, maar tegen de kook aan zit. Ik heb gelezen dat je het ook een paar minuten in een stoomschaal in de magnetron kunt doen.
Ik heb het in de oven gemaaakt, omdat het dan altijd wel goed gaat. Als je het kookt, kan het sponzig worden. Dan kun je het ook eten, of malen zodat het een soort gehakt wordt. Als de bouillon echt kookt, wordt het sponzig heb ik begrepen.

Je kunt allerlei smaakmakers door de seitan doen, zoals tomatenpuree, of allerlei kruiden, Provençaalse kruien, garam massala, net welke smaak je wilt gebruiken

Ik heb de gluten bij molen de Vlijt in Wageningen gekocht.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.