Monday, July 18, 2022

Pattison de l'Ile Maurice met Pulisadhon (tamarinderijst)

 Wat doe je met pattison?  De schotelpompoenen hebben een vrij zwakke smaak dus moet je het wel op smaak brengen met iets. Deze recepten van Mauritius komen van Kristel van de site www-latelierdekristel-com. De salade is een heerlijk zachte salade, met daarbij de lekkere smaak van tamarinde en ui van de rijst. Pulisadhon is van oorsprong een Tamilgerecht. Het is heerlijk eten voor een warme dag. Gebruik jonge pattisons waarvan de schil nog zacht genoeg is om te eten. Recept voor 2 personen.

Ingrediënten pattison:

  • 700 gram pattison, in stukken met de zaden verwijderd
  • Halve rode ui, in heel dunne plakjes
  • 3 eieren
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 4-5 eetlepels witte wijnazijn of citroensap
  • Beetje gehakte peterselie


Recept pattison:

Bestrooi de stukken pattison met zout, stoom ze 20 minuten en laat afkoelen. Kook 1 ei in 6 minuten zacht en 2 eieren in 10 minuten hard. Maak een vinaigrette van de olijfolie, azijn of citroensap en de zachtgekookte eidooier. Prak het zachte eiwit fijn en meng het erdoor. Vermeng de saus en de fijngesneden ui met de pattison in een schaal. Leg er partjes hardgekookt ei op en bestrooi met de peterselie.  


Ingrediënten Pulisadhon:

  • 1,5 kopje rijst (ongeveer 180 gram)
  • 4 eetlepels vloeibare tamarinde
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 2 curryblaadjes
  • Mespunt vlokken chilipeper
  • Olie
  • Boter of ghee
  • 1,5 ui, in stukjes gesneden


Recept Pulisadhon:

Kook de rijst met 1.5 keer het volume aan water gaar. Laat de uien in de olie en ghee fruiten, als ze zacht zijnde helft verwijderen en de rest bruin fruiten op een laag vuurtje. Vijzel de curry, mosterdzaad en chilivlokken fijn en fruit ze nog even mee, doe dan de tamarinde en de licht-gefruite uien in de pan en roer om. Meng de rijst erdoor en laat nog een paar minuten op het vuur. Voeg naar smaak nog meer tamarinde toe.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.