Sunday, November 3, 2013

Preitaart met zelfgemaakt piedeeg

Ik heb vaak preitaart gemaakt en het is altijd lekker. Meestal maak ik het deeg niet zelf en gebruik ik hartige taartdeeg uit de diepvries. Deze keer heb ik zelf deeg gemaakt.

Preitaart.

500 gram prei
125 gram mager spek
3 eieren
1 dl melk
peper en zout.
deeg (hartige taart deeg of zelfgemaakt piedeeg)

Bak de spekjes in een wok zonder olie. Het zpek heeft vet genoeg van zichzelf. Als het spek een beetje is uitgebakken zit er genoeg vet in de pan. Voeg dan de gewassen en kleingesneden prei toe. Even laten bakken zodat het geslonken is.
Roer de eieren en de melk door elkaar en voeg peper en zout toe.
Doe het deeg in een springvorm of een andere vorm Doe het preimengsel erin en giet hierover he ei mengsel. Als het deeg niet goed afgesloten is kan het eimengsel eruit lopen bij een springvorm en dat is niet de bedoeling. Maar ook dan is de taart nog wel erg lekker.

Je kunt een vegetarisch alternatief maken door geraspte kaas door het eimengsel te doen en geen spek te gebruiken. Spek en kaas is natuurlijk ook lekker.

Bak de preitaart in 45 min. op 190 C.

Piedeeg 

genoeg voor 2 taarten

375 g bloem
mespunt zout
250 g boter, gekoeld
1 ei geklopt
1 el wijnazijn of citroensap
4 el ijswater

Doe de bloem en zout in een kom. Werk de boter er met 2 messen of de keukenmachine door.Als je de keukenmachine gebruikt moet je wel de boter eerst in kleine stukjes snijden.
Klop het ei in apart kommetje. Roer azijn en water erdoor.
Schenk het eimengsel bij het bloemmengsel en meng  dit erdoor met de keukenmachine. Als je die niet hebt gebruik dan 2 messen.
Maak van het mengsel met uw handen snel een samenhangend deeg.
Kneed het deeg zacht in een kom. Werk vlug zodat het deeg niet te warm wordt van je handen. Want dan wordt het heel erg kleverig.  Verdeel het in twee stukken .

Maak van het deeg afgeplatte bal, wikkel het deeg in plasticfolie en leg ten minste 30 min in de koelkast om te rusten.Als je het deeg nodig hebt ga je het uitrollen. Dit gaat goed als je het tussen twee siliconenvellen uitrolt. Strooi er wat bloem over als het plakkerig wordt.
De helft van het deeg die e niet gebruikt kun je nog een of twee dagen in de koelkast laten liggen, maar als je het langer wilt bewaren kun je het als bal invriezen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd.

Het zelfgemaakte deeg gaf wel een heel lekkere korst.

Opmerking: Bas maakte in 2014 met 300 gr bloem, 150 gr boter , 1 ei en 2 eetlepels water een vergelijkbaar deeg, er lekker maar kan waarschijnlijk met 250 gr bloem en 125 gr boter, want met 300 gr was relatief veel).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.