Friday, November 1, 2013

Chinees vegetarisch

Als  wij chinees eten, dan staan er grote borden met allerlei gerechten midden op tafel. Iedereen krijgt een bakje met gekookte witte rijst en eetstokjes. Met je stokjes pak je een hapje van de schaal en dat eet je op met de rijst. Met meer mensen maak je dus meer gerechten. De gerechten bestaan altijd uit hapklare stukjes voedsel. Daarom heb je geen mes nodig om iets te snijden. Meestal zit er in de meeste gerechten wel een beetje vlees. Maar deze keer heb ik alles vegetarisch gemaakt. Het ei-tomaat recept en het recept van de kool komen uit een echt Chinees basiskookboek, Chinese Cooking. Het recept van de tahoe met paprika is een variatie op een recept uit een Albert Heijn kookboekje Het Chinese Kookboek, Variaties met groente, rijst en mie.

Alle recepten worden in de wok bereid met zonnebloemolie. Dit gaat echt heel vlug en doe je dus vlak voor het opdienen. 

Ei met tomaat

250 gram tomaat
6 eieren
10 gram maizena

gember (verse gemberwortel, maar nu had ik ingelegde gember in  het zuur)
een klein beetje fijngesneden ui

Het vel van de tomaten insnijden in de vorm van een kruis. De tomaten iovergieten metkokend water. Daarna kan je het velletje van da tomaten halen. Snijd de toamten in partjes (6 tot 8 partjes per tomaat.)
Eieren loskloppen met een beetje zout en wat fijngesneden ui.
In een wok olie heet maken en het eimengsel al roerend half gaar bakken. Het mag echt nog een beetje vloeibaar zijn. Dan uit de pan halen. De pan even schoonmaken met een papiertje o.i.d.
Weer olie in de pan, ui en gember in de pan als de olie heet is. Voeg de tomaten toe en roer goed. Dan het eiermengsel toevoegen. Het ei mag best een beetje zacht blijven.
Doe alles op een groot bord.

Tahoe met paprika

1 blok tahoe
3 rode en gele paprika
lente-ui (dit keer heb ik een klein beetje prei genomen, omdat ik geen lenteui in huis had)
verse gember (dit keer vervangen door gember in het zuur)
1 dl bouillon
1 eetlepel sojasaus
een flinke scheut oestersaus
Maizena

Was de paprika en lente-ui. Snijd de paprika in grote blokjes. Snijd de prei of lente-ui fijn. Snijd de tahoe in plakjes die daarna nog een keer doormidden gesneden worden.
Meng de  bouillon, sojasaus en de oestersaus. Voeg nog een lepel maizena toe om het gerecht nog wat te binden.
Verhit de wok op een hoog vuur met olie. Bak de tahoe in porties aan beide kanten goudbruin, of lichtbruin. Haal ze daarna weer uit de wok.
Doe weer olie in de wok. Voeg lenteui of prei en gember toe. Eventueel nog knoflook. Even roerbakken en dan paprika toevoegen. Ook dit even goed meebakken en dan de tahoe weer toevoegen. Voeg de saus toe. Zodra de maizena het vocht gebonden heeft is het klaar. Leg het netjes op een bord en je kan met het volgende gerecht beginnen.

Spitskool


halve spitskool
fijngesneden ui

Snijd en was de kool. Laat olie heet worden in de wok en voeg de ui toe. Daarna de kool toevoegen en even roerbakken. Dit gaat vrij snel en dan kun je het op een bord uitserveren.

Eet Smakelijk. Dat was snel eten klaargemaakt en de maaltijd was weer een feest.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.