Thursday, October 24, 2013

Laab kai (Chinese kool met rijst en gehakt uit de hand)

Dit is gebaseerd op een Laab kai recept uit het Noordoosten van Thailand uit "De keuken van Thailand" van Kurt Kahrs. Inmiddels is dit een van onze familierecepten geworden en een grote favoriet.

Het Handen-eet Recept


Ingrediƫnten


  • Een flinke, stevige Chinese kool
  • 400-500 gram gehakt (oorspronkelijk kip, wij gebruiken meestal extra mager rundergehakt)
  • 400-500 gram witte rijst
  • 4 eetlepels rondkorrelrijst
  • Een bos lente-ui
  • Een paar blaadjes verse munt
  • Een bos korianderblad
  • Twee rode pepers
  • Een flinke scheut azijn
  • Een citroen
  • Thaise vissaus

Recept

Snijd (liefst een halve dag tevoren) de rode peper in dunne schijfjes en doe die in een schaaltje.Doe er een scheut azijn bij zodat de peperschijfjes goed onder staan.
Kook de rijst. Maak een wok heet zonder olie en rooster de rondkorrelrijst in de wok totdat de korrels bruin zijn. Laat ze afkoelen en stamp ze zeer fijn in een stenen vijzel. Was de Chinese kool en haal voorzichtig de bladeren eraf, ze moeten zoveel mogelijk heel blijven.
Pluk de korianderblaadjes en snijd de lente-ui en de blaadjes munt in stukjes.
Bakt het gehakt met met wat van de lente-ui in twee eetlepels olie in de wok rul. Als het droog begint te worden, voeg dan de munt toe en besprenkel met wat vissaus en citroensap, en meng het rijstmeel erdoor.
Serveer alles.

Je eet dit gerecht als volgt:
Neem een blad kool, leg hier rijst op en doe daar wat van het gehakt overheen. Daarna naar wens op smaak brengen met vissaus, citroensap, de pepers in azijn, de lente-ui en de korianderblaadjes.
Pak het blad met een of twee handen en eet het lekker op!


Vegetarisch 

(afgezien van de vissaus, die hoort er toch echt bij) kan ook, gebruik een heel blok tahoe. Wikkel het in een doek en pers er zoveel mogelijk water uit. Snij het in plakken. Bak het in de wok rul in twee eetlepels olie, gebruik een vork (zo lang mogelijke tanden) om de tahoe in stukjes te drukken. Blijf omscheppen tot het bruin begint te worden en behandel verder als gehakt.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.