Monday, October 7, 2013

Tapa's

Nadat ik een doos met wat instant tapasspullen had gekocht, een tapasmaaltijd op verzoek van de kinderen (na recentelijk heerlijke tapa's in Utrecht gegeten te hebben).

De vijf "instant" tapa's waar ik mee begin kun je met enige fantasie ook wel zelf maken.

Zalmspiesjes

250 gram zalmfilet in blokjes snijden, deze inwrijven met kruidenmengsel en per twee aan een stokje rijgen. 20 minuten in een op 200 graden verwarmde oven.

Kipspiesjes

200 gram kipfilet in blokjes snijden, deze inwrijven met kruidenmengsel en per twee aan een stokje rijgen. 20 minuten in een op 200 graden verwarmde oven.

Gevulde champignons

250 gram grote champignons schoonmaken en de stelen eruit halen. De hoedjes vullen met kaassaus en bestrooien met de fijngehakte stelen. 20 minuten in een op 200 graden verwarmde oven.

Spinazie-empanada's

150 gram diepvries-bladspinazie ontdooien en mengen met wat zout, peper en strooiaroma.
Snijd drie bladerdeegvellen in 4 stukken, leg op elk stuk wat spinazie en vouw ze naar boven dicht. 20 minuten in een op 200 graden verwarmde oven.

Aoli

Gemaakt door aolimix te mengen met 4 eetlepels mayonaise.

Stokbrood 

(even in de oven gelegd)

Zure ansjovisjes 

kant en klaar van de visboer

Groene olijven

Een nacht gemarineerd in een mengsel van 3 eetlepels Vermouth, 1 eetlepel citroensap, geraspte schil van een citroen en twee eetlepels olijfolie.

Tortilla


500 gram aardappels (half-kruimig) en twee flinke uien in plakjes snijden en 8 minuten bakken in een pan met ruim olijfolie, op een matig vuur. Olijfolie afgieten (kun je nog gebruiken om mee te koken) en aardappels in een schaal doen. Doe zout en peper over de aardappels en meng er drie eieren door. Maak een koekenpan warm met wat olijfolie en bak de omelet in 12 minuten gaar op een laag vuur met de deksel op de pan.

Gevulde tomaten

Neem een bakje niet al te kleine kerstomaten, snijd er een kapje af en hol ze uit. Prak het vruchtvlees van een avocado fijn en meng er een teen geperste knoflook, 8 fijngehakte zwarte olijven, 6 fijngehakte ansjovisfilets, en een eetlepel citroensap door. Vul hiermee de tomaten en doe er wat bieslook op.

Artisjokkenharten met salsa

Laat een blik artisjokkenharten uitlekken en snijd ze doormidden. Leg ze in een schaal. Maak een salsa door het vocht en de kapjes van de gevulde tomaten (zie boven) te mengen met bieslook, een halve theelepel harissa en een teen fijngeperste knoflook fijn te malen in de Magic Bullet. Giet de salsa over de artisjokkenharten.

Courgettebeignets

Snijd twee niet te grote courgettes in dikke plakken. Meng deze in een schaal met 100 gram bloem en een flinke hoeveelheid zout en peper. Laat een flinke laag olijfolie heet worden (stukje brood moet in 15 seconden goudbruin bakken) in een diepe pan en frituur de schijven, nadat je ze hebt afgeklopt, in porties gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier en doe ze in een schaal. Hak 2 ansovisfilets fijn en roer ze in hete olie tot ze uiteenvallen. Doe dan een eetlepel wijnazijn door de warme olie en giet het mengsel over de courgette.







No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.