Monday, October 7, 2013

Bramborove knedliky (aardappelknoedels) met varkensvlees en zuurkool

Bramborove knedliky(Aardappelknoedels)


Ik wilde eens kijken of ik de aardappelknoedels die we zo veel in Tsjechië gegeten hadden zelf kon maken. Het Tsjechische nationale gerecht is vepro, knedlo, zélo, varkensgebraad, knoedels, witte kool, dus dat ging het worden. Voor knedliky heb je blijkbaar speciaal meel nodig, dat grover is dan het meel wat we in Nederland gebruiken. Dat wordt in dit recept opgelost door een deel van het meel door griesmeel te vervangen. Resultaat was iets zachter dan wat we in Tsjechië kregen, maar wel lekker.

Ingrediënten 

500 gram bloemige aardappels
1 ei
mespuntje zout (of meer of minder naar smaak)
100 gram bloem
100 gram griesmeel

Bereidingswijze

Aardappels in de schil gaar koken. Pel de aardappels als ze nog warm, als ze een beetje uit elkaar vallen is dat goed. Doe de aardappels in een bak en stamp ze tot kruim met een aardappelstamper. Roer het ei en het zout erdoor. Voeg de bloem en griesmeel toe. Kneed met de keukenmachine tot een stevig deeg. Verdeel in 5 porties en draai er worsten van.
Vul een grote pa met water en breng het water aan de kook. Leg de knoedels er voorzichtig in met een schuimspaan en draai het vuur laag. Laat de knoedels 15 minuten koken. Na ongeveer 8 minuten de knoedels omdraaien zodat ze gelijkmatig gaar worden. In plakjes snijden en opdienen.

Vepro (Varkensvlees)

Dit is een eigen versie van een Tsjechisch recept.

Ingrediënten


400 gram hamlappen
125 gram spekblokjes
Half bouillonblokje
Karwijzaad/kummel/djinten
Enkele eetlepels lepels olie en bloem

Bereidingswijze

Bak de spekblokjes uit in een pan en haal ze er daarna uit, zodat het vet achterblijft. (De spekblokjes zijn voor het zuurkoolgerecht). Snijd de hamlappen in grote stukken en braad deze aan in het spekvet. Voeg het bouillonblokje en 3 dl water toe en wat karwijzaad. Laat dit een uurtje sudderen op laag vuur.

Maak als het vlees gaar is in een pan met dikke bodem een roux door 5 eetlepels bloem en 5 eetlepels olie warm te maken. Als het goed heet is, het vocht van het vlees in scheutjes toevoegen en goed roeren zodat het een glad mengsel vormt met de roux. Als al het vocht op is, en de saus mooi gebonden, deze op smaak brengen met peper en zout en serveren met de stukken vlees erin.

Zélo (zuurkool)


Zuurkool op zijn Tsjechisch. Zoals het daar gegeten wordt is het weinig zuur, om dat te bereiken moet je het goed uitspoelen.

Ingrediënten

 

 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.