Sunday, January 26, 2014

Tracta (Romeinse crackers)

Dit Romeinse broodrecept vond ik op de blog Apiciana. Het is niet moeilijk en je krijgt prachtige, grote, en knapperige flinterdunne crackers die een aantal dagen vers blijven in een gesloten trommel, dus die je goed van te voren kunt maken. Het uitrollen van het deeg is een klus, maar de eerste gaan in de oven terwijl je verder gaat met uitrollen. Ze worden nu nog in Sardinië gegeten onder de naam carta da musica of pane carasau. Omdat Romeins meel niet zo fijn gemalen was als het onze gebruiken we een mengsel van bloem en griesmeel. Je kunt het serveren met Moretum (Romeinse pesto), maar ook als een "bordje" met wat sla en tomaten, olijfolie en azijn er op.


Ingrediënten

265 g bloem
180 g fijne griesmeel
anderhalve theelepel fijn zeezout
ongeveer 300 ml lauw water


Recept

Verwarm de oven lang voor op 230ºC, hij moet door en door warm zijn. Laat de laatste vijf minuten een (liefst stalen) bakplaat mee warm worden. Meng in de kom van de keukenmachine de bloem, het griesmeel en het zout. Doe er een scheutje van het water bij, en laat het met de kneedhaak kneden. Blijf water toevoegen tot het een mooi, zachte en stevig deeg vormt, maar niet plakkerig. 

Verdeel het deeg in 12 stukken en bewaar deze onder een vochtige theedoek.
Neem telkens een stuk deeg, leg dit op een siliconenvel en bestuif de deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een flinterdunne plak van ongeveer 20 cm doorsnede. Het deeg moet zo dun zijn dat het doorzichtig begint te worden.


Leg zodra je genoeg hebt om een bakplaat te vullen (in onze oven twee plakken) de plakjes op een niet ingevette bakplaat. Het deeg begint snel te bobbelen en kan zodra het begint te verkleuren gekeerd worden met een tang of knijper, na een minuut of twee. Laat ook de andere kant nog iets bruinen, totaal ongeveer 5 minuten. Leg de broodjes op een rooster.

Je kunt de broodjes meteen eten, ze koelen binnen een minuut buiten de oven genoeg af.
Bewaar ze anders in een luchtdichte bus or plastic zak, ze blijven nog dagen knapperig.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.