Tuesday, September 17, 2013

Kip met citroensaus, haricots a la Lyonaise en broccoli met oestersaus

Ik gooi hier maar even twee maaltijden bij elkaar, we hebben (Chinese) kip met citroensaus met de (Franse) haricots gegeten en de broccoli met diepvries loempia, maar die zou goed met de kip samengaan.

Kip met citroensaus


Een eigen recept, heel snel klaar en erg lekker.

Ingrediënten


400 gram kipfilet
1 citroen
1/4 bouillonblokje
2 eetlepels sherry
4 eetlepels suiker
maizena

Recept

Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Pers de citroen uit. Verhit wat olie in een koekenpan of wok en bak de kip kort aan. Zet het vuur lager om de kip gaar te laten worden, en meng de suiker en lepel voor lepel door. Als de kip gaar is (dit gaat snel, een minuut of 4), voeg dan het citroensap, de sherry en het bouillonblokje toe en eventueel nog wat lepels water om meer saus te krijgen. Breng de saus aan de kook en bind met een beetje maizena aangelengd met water.

Opmerking: het zou mogelijk moeten zijn de suiker een beetje te karameliseren, dat wil ik nog eens proberen. Als je de schil van de citroen raspt kun je een nog intensere citroensmaak krijgen.

Broccoli met Oestersaus


Ingrediënten

600 gram broccoli, in roosjes en de stengel in blokjes
4 eetlepels Chinese oestersaus

Recept

Stoom de broccoli 15 minuten in de stomer (of blancheer hem een paar minuten in kokend water)
Verhit wat olie in een wok en roerbak de broccoli. Voeg na een minuut de oestersaus toe en blijf omscheppen. De broccoli geeft dan wat vocht af zodat hij gaargesmoord wordt. Blijf omscheppen tot de saus over alle stukken broccoli verdeeld is en de broccoli beetgaar is.

Haricots a la Lyonaise

Ingrediënten

800 gram sperziebonen
2 uien
1 eetlepel witte wijnazijn

Recept

Hak de uien zeer fijn (dit lukt niet met de Magic Bullet, die maakt er moes van), en bak ze langzaam en voorzichtig bruin in een pan met dikke bodem. Kook intussen de sperziebonen tot ze bijna gaar zijn. Laat ze uitlekken, en doe ze in de pan bij de uien. Voeg de azijn toe en schep een tijdje om op matig vuur totdat de bonen beetgaar zijn. Zout en witte peper naar smaak toevoegen.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.