In onderstaand recept gebruik ik het woord 'Guss'. Dat is een mengsel van ei en room of melk die je over ovenschotels doet. Het wordt ook bij hartige taarten vaak toegevoegd. Ik weet geen goed Nederlands woord hiervoor. De room in dit recept heb ik nu vervangen door volle melk en wat Grieks yoghurt. Maar koffiemelk kan ook. Of een mengsel van melk en room.
Ik had net niet genoeg Parmezaan in huis. Ik heb het toen aangevuld met oude kaas. Dat is ook heerlijk, maar het geeft natuurlijk wel een andere smaak.
Moussaka
Groentevulling
500 gr aubergines (ca 500 gram) in schijven1 theelepel zout
beetje meel
olijvenolie of andere olie
De aubergines in dunnen plakken snijden en netjes naast elkaar leggen. Bestrooien met zout en een half uurtje laten staan. Dan droogdeppen met keukenpapier. Met meel bestrooien. De plakken in een koekepan in een klein beetje olie aan beide zijden bakken.
Vleesvulling
Olijflie of andere olie of boter500 gram rundergehakt
2 uien
1 teentje knoflook
1 theelepel Italiaanse tuinkruiden
1 blikje tomatenpuree
1 blikje tomaten tomatenblokjes
1 theelepel zout
peper (uit de molen)
Olie in een pan (wok) heet laten worden het gehakt aanbraden op een hoog vuur en dan het vuur lager zetten. In ringen gesneden uien, een knoflook teen (geperst), en de kruiden toevoegen.en even laten meebraden. Dan de tomatenpuree en de tomatenblokjes toevoegen.
Daarna peper en zout toevoegen en 15 minuten met een deksel op de pan laten pruttelen. De deksel laat ik ook nog wel eens weg, maar dan verdampt er wel meer vocht.
"Guss"
2,5 dl room2 eieren
peper uit de moolen
(nootmuskaat)
100 gr Parmezaan
Eieren, room en peper en evt. nootmuskaat goed roeren. Dan de gemalen kaas erdoor doen. Drie eetlepels eetlepels van de kaas achterhouden.
Doe de helft van de aubergines in een schaal, daarop doe je de helft van de vleesvulling. Dan de rest van de aubergines en afsluiten met het vleesmengsel Dan giet je de "guss" erover. Tot slot de achtergehouden kaas erover strooien.
Dit geheel laat je 40 minuten in een voorverwarmde oven staan op 180C.
Nüsslisalat (Veldsla met zoete dressing)
Om maar de Zwitserse naam te gebruiken. In Zwitserland werd dit meestal met een eenvoudige zoete vinaigrette geserveerd.
75 gram veldsla
3 eetlepels olie
2 eetlepels witte azijn
1 eetlepel suiker
zout en witte peper
(Eventueel nog wat Knorr Aromat)
Maak een vinaigrette van de olie, azijn, suiker, zout en peper en meng deze kort voor het serveren met de sla.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.