Gisteren was er weer het jaarlijkse buurtfeest, met dit keer Griekenland als thema. Wij hebben daarom Tzatziki gemaakt en Galaktoboureko. De Galaktoboureko is zoet, maar minder zoet dan andere zoete Griekse toetjes zoals Baklava.
Tzatziki
2
grote komkommers
4
teentjes knoflook
1
liter Griekse yoghurt
3
eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel zout
wat citroensap
De komkommer wassen en grof raspen. Vijf minuten laten staan in het een vergiet, het vocht er goed uitdrukken met de hand en weggooien. De knoflook raspen en deze samen met yoghurt, komkommer en zout in een slakom doen. Dit tot een samenhangende massa roeren en beetje bij beetje de olie toevoegen onder voortdurend roeren. Voor de smaak heb ik er nog citroensap aan toegevoegd. Het is aan te raden om het in de koelkast zetten voor het opdienen, maar noodzakelijk is het niet.
Voor de versiering hebben we stukjes muntblaadjes er boven op gelegd.
Galaktoboureko
(Dit is voor 6-8 personen)
250 gram filodeeg (= 12 velletjes of 1 pakje C1000)
1/4 pakje boter
voor de vulling:
0,7 liter melk
3 eieren
150 gram ruwe rietsuiker
1 1/2 eetlepel maizena
Snufje zout
1 1/2 eetlepel maizena
Snufje zout
1 kop fijne griesmeel
1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanillearoma of 1/2 theelepel vanille-essence
voor de siroop:
125 ml water
100 gram ruwe rietsuiker
1/2 eetlepel citroensap
schil van 1 citroen
Griesmeel, 100 gram suiker, maizena en zout goed mengen.
De melk in een pan verhitten tot hij kookt en onder voortdurend roeren het griesmeel mengsel toevoegen en laten binden. De pan van het vuur nemen. De eieren 5 minuten kloppen tot een schuimig mengsel. Op het laatst 50 gram suiker en de vanille er door mengen. De eimassan goed door de warme griesmeel in de pan scheppen. De pudding laten afkoelen.
Oven voorverwarmen op 180 graden. Smelt de boter in een pannetje of de magnetron.
Een grote ovenschaal invetten. De velletjes filodeeg loshalen en een voor een met een kwastje insmeren met boter. Met de helft van de vellen de bodem en randen van de ovenschaal bedekken
De afgekoelde pudding hierover schenken, bedekken met de overige, met boter bestreken vellen deeg en de uitstekende stukken deeg eroverheen vouwen en in vetten.
40-45 minuten bakken het midden van de oven tot de bovenkant krokant is en de vulling stevig.
De siroop maken door het water, de suiker, de citroensap en -schil 15 minuten samen te laten koken. De schil verwijderen en de siroop over de galaktoboureko schenken, met name langs de randen, zodra deze uit de oven komt.
Iets laten afkoelen voor het serveren. Koud ook erg lekker.
Griesmeel, 100 gram suiker, maizena en zout goed mengen.
De melk in een pan verhitten tot hij kookt en onder voortdurend roeren het griesmeel mengsel toevoegen en laten binden. De pan van het vuur nemen. De eieren 5 minuten kloppen tot een schuimig mengsel. Op het laatst 50 gram suiker en de vanille er door mengen. De eimassan goed door de warme griesmeel in de pan scheppen. De pudding laten afkoelen.
Oven voorverwarmen op 180 graden. Smelt de boter in een pannetje of de magnetron.
Een grote ovenschaal invetten. De velletjes filodeeg loshalen en een voor een met een kwastje insmeren met boter. Met de helft van de vellen de bodem en randen van de ovenschaal bedekken
De afgekoelde pudding hierover schenken, bedekken met de overige, met boter bestreken vellen deeg en de uitstekende stukken deeg eroverheen vouwen en in vetten.
40-45 minuten bakken het midden van de oven tot de bovenkant krokant is en de vulling stevig.
De siroop maken door het water, de suiker, de citroensap en -schil 15 minuten samen te laten koken. De schil verwijderen en de siroop over de galaktoboureko schenken, met name langs de randen, zodra deze uit de oven komt.
Iets laten afkoelen voor het serveren. Koud ook erg lekker.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.