Een lekkere maaltijd die niet veel kooktijd vergt. Het is een recept die ik in 1999 een keer gevonden heb in de Allerhande. De laatste tijd doe ik er altijd verse garnalen (uit de koeling van de supermarkt door) Ik heb er ook weleens gedroogde garnalen door gedaan. Dat is ook lekker maar wel anders. In het oorspronkelijke recept wordt over een blikje garnalen gesproken.
400 gr diepvries vis. (Dit kan kabeljauw, koolvis of pangafilet zijn)
300 gr mihoen (Vandaag nam ik eiernoodles, maar ik heb ook wel dunne witte rijstmie gebruikt)
2 preien (tenminste als ze een beetje dik zijn)
garnalen (vandaag had ik een bakje van 250 gram maar dat is heel veel.)
1 rode peper (sambal gaat ook heel goed, als je geen rode pepers hebt)
4 eetlepels gesneden bakgember of 8 bolletjes stemgember (kleingesneden). (gember op siroop)
(olijf)olie
1 teentje knoflook
2 eetlepels Chinese sojasaus (ketjap kan ook, maar ik geef de voorkeur aan donkere chinese sojasaus)
4 eetlepels sherry
Vis iets laten ontdooien in 15 minuten. Mihoen volgens gebruiksaanwijzing koken. Prei in hele dunne ringetjes snijden en goed wassen. Spaanse peper in kleine stukjes snijden. In wok olie verhitten. Knoflook erboven uitknijpen. Prei, Spaanse peper en gember ca 2 minuten al omscheppend bakken. Het vuu moet hoog genoeg staan, omdat het anders meer kookt dan bakt door het vocht wat vrij komt. De vis in stukjes snijden (het is handig als je dit doet als de vis nog half bevroren is.) De vis ca 3 minuten meebakken. Deze moet wel gaar zijn, maar moet ook weer niet teveel it elkaar vallen. Dan garnalen, sojasaus, sherry erbij doen. Als alles warm is ook de mihoen toevoegen. Eventueel nog extra sojasaus naar smaak toevoegen.
Gisteren heb ik er groene paprika door gedaan. Dat was een groot succes. Dus vaker doen.
ReplyDelete