Monday, September 9, 2013

Italiaanse gemarineerde aubergines en Chinese komkommersalade

Vandaag hadden we gemarineerde aubergines, naar een Italiaans recept (Italiënische Küche van Betty Bossi) en komkommersalade uit een Chinees kookboek, (Chinese Cooking). Daarbij hebben we rijst gehad, waar ik wat citroensap doorheen had geroerd voor de smaak. Daarbij vis uit de oven, maar dat was kant en klaar gemarineerd.
De aubergines zijn altijd favoriet en de komkommersalade eigenlijk ook.

Gemarineerde aubergine (Melanzane marinate)

3 aubergines (ca 750 g)
1,5 theelepel zout. (vooral niet te weinig)
olijvenolie
1 dl witte wijnazijn
2 tenen knoflook
1 of 2 rode pepers
versgemalen peper
1 laurierblad

De aubergines in dikke plakken snijden en netjes uitleggen op een schaal of bakplaat. Daarover rijkelijk zout strooien en minimaal een half uur laten staan. Dan voht afgieten en de aubergines met keukenpapier droogdeppen.
Aubergines in een vrij hete koekepan met olijfolie aan beide zijden bakken, totdat het verkleurt. en dakpansgewijs in een schaal uitleggen.
Azijn met de uitgeperste knoflook en laurierblad en peper aan de kook brengen. Dan de in fijne reepjes gesneden pepers toevoegen. Het hoeft niet lang te koken, maar het moet heet zijn. Dit over de aubergines gieten. Een halve of hele dag afgedekt koel weg zetten.
Eventueel kun je er vlak voor het serveren  nog Basilicum , bieslook of oregano overstrooien, maar dat hadden we vandaag niet gedaan.

Chinese komkommersalade

Snijd komkommer in dunne plakjes. Meestal doe ik dat met een kaasschaaf. Leg ze op een schaal of een groot bord. Snijd een stukje verse gember  heel fijn en strooi dit erover. Druppel er wat sesmolie over. Daarna heb ik er vandaag witte balsamicoazijn over gestrooid. Volgens het originele recept moet je suiker en azijn (de gewone witte azijn) mengen en dat erover strooien. Ik meet hierbij nooit hoeveelheden af, maar ik zal hieronder de hoeveelheden zetten, zoals die bij eht originele recept vermeld zijn.

375g komkommer
h5g gember
15 gram suiker
5 ml sesamolie
30 ml azijn.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.